June 19, 2025

පෙර පාසල් දරුවන් අතර සීනි සහිත ආහාර පරිභෝජනය අතිශයින් ඉහළ මට්ටමක පවතින බවත්, එය නිර්දේශිත ප්‍රමාණය මෙන් හතරගුණයක් තරම් ඉහළ මට්ටමක බවත්ය සෞඛ්‍ය ප්‍රවර්ධන කාර්යාංශයේ ප්‍රජා වෛද්‍ය විශේෂඥ වෛද්‍ය ඉනෝකා වික්‍රමසිංහ විසින් ඊයේ (18) පැවැති ජනමාධ්‍ය හමුවකදී පැවැසුවාය.

දත්තවලින් පෙනීයන්නේ එම සීනි සහිත ආහාර අතර කේක් සහ බිස්කට්ද ඇතුළත් වන බවයි.

සමාජීය හා චර්යාත්මක වෙනස්කම් තුළින් ළමා සෞඛ්‍ය ප්‍රවර්ධනය සඳහා මහජනතාව දැනුවත් කිරීම සම්බන්ධයෙන් ඇය විසින් මෙම ගැටළු මතුකරන ලදී.

පෙර පාසල් දරුවන්ගෙන් 60%ක් පමණ සීනි මට්ටම ඉහළ මට්ටමක පවතින මෘදු පාන වර්ග ලෙසද හඳුන්වන, පාන වර්ග පරිභෝජනය කරන බව ඇය අනාවරණය කළාය.

බොහෝ අවස්ථාවලදී පෙර පාසල් දරුවන් පාසල් නිමාවීමෙන් නිවස කරා ආපසු පැමිණෙන අතරතුර මෙම පාන වර්ග පරිභෝජනය කරන බව ඇය තවදුරටත් පැවැසුවාය.

දිනකට පරිභෝජනය කළයුතු නිර්දේශිත එළවළු, පළතුරු සහ කොළ පැහැති ආහාර ප්‍රමාණයක් පවතින බවත්, ඒ අතර එළවළු දෙකක්, පළතුරු දෙකක් සහ එක් කොළ පැහැති ආහාරයක්ද වේ.

කෙසේවෙතත්, කුරුණෑගල දිස්ත්‍රික්කයේ සිදුකරන ලද සමීක්ෂණයකින් ළමුන්ගෙන් 18.2% ක් පමණක් මෙම ප්‍රමාණයන් පරිභෝජනය කරන බව හෙළි වී ඇතැයි ඇය තවදුරටත් පැවැසුවාය.